23 apr. 2015

Pelgrimage van Smaragd, A. Latour en F. Bosman

Zoals jullie weten ben ik echt helemaal weg van geschiedenisverhalen die rond de kerstening van Europa spelen. Dat is natuurlijk ook de reden dat ik Senta's Bruidsvlucht geschreven. Mijn boek is nog steeds te koop voor een tientje.
 
Pelgrimage van Smaragd
Ik heb ik net een boek uit dat ik fascinerend vond. Vooral ook omdat het binnen mijn interessegebied viel. Het is uitgegeven door Ark Media en draagt als titel: Pelgrimage van Smaragd. Het is geen jeugdroman zoals mijn boek. Eerder een soort reisverhaal: een inspirerend route door Keltisch Ierland. Misschien wil je graag op vakantie naar Ierland en ben je dol op alles wat met de Kelten te maken heeft. Dan is dit boek echt iets voor jou.
 

De auteurs en hun wens
De auteurs van dit boek zijn: Annemarie Latour, die Engelse taal - en letterkunde studeerde (en Ierse folkore) en Frank G. Bosman, cultuurtheoloog aan de School of Catholic Theology. Het is hun wens dat dit boek de horizon verbreden zal van iedereen die gegrepen is door de schoonheid en inspiratie van het Keltische christendom. En dan zien ze de spirituele erfenis van de Kelten als één van de facetten van de christelijke kerk.
 
Een reis langs twaalf plaatsen
Hoewel ik nog nooit in Ierland geweest ben, leek het net of ik een klein beetje mee mocht reizen. Het verslag leidde me langs twaalf heilige plaatsen in Ierland. Die plekken zijn verbonden aan belangrijke gebeurtenissen en ze zijn volgens de auteurs hoogtepunten van de Keltische traditie. Voor degenen die ooit in Ierland zijn geweest: de route start in Dublin aan de oostkust en loopt met de wijzers van de klok mee, zuidwaarts richting Cork en daarna richting Noord-Ierland om dan weer in Dublin te eindigen.
 
Wat ik van dit boek vond
Heel veel dingen wist ik echt niet. De geschiedenis rondom Brigid vond ik het mooist. Wat ik beslist nog eens wil nalezen en me verder in wil verdiepen zijn de reizen van Sint Brandaan. De auteurs vertellen over hem naar aanleiding van een opvallend beeld langs de weg, net buiten het plaatsje Cahersiveen. Brandaan was een grote reiziger onder de Ierse monniken. Dwars door alle verhalen heen proef ik de liefde en kennis van beide auteurs. Ik was verrast door de mix van legendes, heldenverhalen en de verweving daarvan in de huidige Ierse samenleving. O ja, voordat ik stop: hoofdstuk 7 vond ik speciaal omdat ik net een video gezien had over het leven van St Patrick. Klik op de naam om video te bekijken. Met die beelden in mijn achterhoofd, werd wat ik las heel echt voor mij (ik zou er over willen schrijven).
 
Verklarende woordenlijst
Gelukkig heeft dit boek een verklarende woordenlijst. Want als niet katholiek weet ik soms helemaal niet wat bepaalde dingen betekenen. Woorden als: diocesaan, pallium kende ik nog niet.
 
Uitvoering:Paperback z/w met pentekeningen
Formaat:14 x 21 cm
Pagina's:176
ISBN:9789033800672

 Of e-book 
 

4 opmerkingen:

 1. wat heb je toch een mooie baan :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O dank je. Ik heb er vandaag drie geschreven. Deze was voor mezelf. Voor mijn eigen blog omdat ik het echt een mooi boek vond.

   Verwijderen
 2. Lijkt me inderdaad een prachtig boek.
  En de omslag is ook schitterend.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, dat lijkt me echt een mooi boek zeg... Ik hou van Ierland!
  Een echt verhalenland ook, Ieren zijn echt goed in het vertellen van verhalen... Misschien vind je hier het antwoord op de vraag uit je vorige blogpost. Ik hoop het! Enne... dank voor de boekentip!

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks, ik kom ook op jouw blog kijken vandaag of morgen! Tot dan.