24 okt. 2012

Over vechten en namen zoeken


Als kind beschermde ik mijn broertje. Ik vocht als het nodig was. Op de één of andere manier trok hij plaaggeesten aan. En ik versloeg hen, balancerend tussen angst en bravoure.
 
Schrijven over vechten 
Een gevecht beschrijven is heel wat anders. Ik mis iets. Het lukt niet zoals ik het wil. Totdat ik een aflevering van Braveheart aanzet en het beeld wegklik,  zodat alleen de geluiden overblijven. Ik zoef mijn word-document eroverheen en stort me in de strijd. Nu lukt het wel. Ik hoor paarden tekeer gaan en woeste strijdkreten galmen. Soms ... heb ik gewoon een hulpje nodig om me dingen in te beelden.

Naam voor adelijke heer
Ik ben op zoek naar een stoere naam voor een adelijke heer, die onverwacht in het verhaal over Flores zoektocht opduikt. Hem heb ik niet ingepland maar ondertussen kan ik niet meer zonder hem. Hij is naamloos en daarom duik ik in mijn eigen familiearchieven. Altijd handig. Die van moederskant begint ongeveer in het jaar 983 volgens zeggen. Ik val op de naam Godevaert van een paar eeuw later. Of vinden jullie Theodericus leuker? Ik twijfel. Hieronder een willekeurig stukje.

1. ca 1218 Theodericus/Dirk van Herlaer ridder, heer van Herlaer en Ameide 1243/82
2. ca 1225 Godfried/Godefridus/Godevaert van Herlaer, ridder, de eerste Herlaer in Herenthout. Overleden ca 1281
3. Thierry de Herlaer
De vader treedt op als getuige van de kerk van Brabant. Hij verplaatst zich in en rond Ameide blijkt o.a. in 1267. Het gaat dan om het bezit en de inkomsten van 12 hoeven gelegen tussen Ameide en Meerkerk. Uit de latere geschiedenis blijkt dat hij de zijtak is van de Herlaers uit Herenthout
1214 hij is getuige als Hendrik I, Hertog van Brabant oorkondt dat Willem, Graaf van Megen, zijn allodium te Rixtel heeft overgedragen aan de Tempeliers.
1218 hij is kruisvaarder bij het beleg van Damiette (in Egypte) tijdens de vijfde kruistocht van 1227 tot 1236.

8 opmerkingen:

 1. Godevaert is in ieder geval een makkelijker uit te spreken naam dan die Theodriekus, daar moet je eerst wel op oefenen voor je het goed zegt... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind Godevaert wel een mooie naam. Ik zocht naar de betekenissen van de namen, want daar hou ik dan weer altijd van. Theodericus vond ik niet, maar wel Theodorus. Dit betekent 'godsgeschenk'. Godevaert betekent 'vrede, bescherming'. Ik weet niet welke rol deze jongeman speelt of gaat spelen in het leven van Flores, maar misschien kun je hier iets mee?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, de naam past dan precies bij zijn functie. Wat een mooie betekenis. Dat is leuk. Ik denk dat ik voor Godevaert kies. Dank je wel.

   Verwijderen
 3. Ha Aritha,je hebt al gekozen voor Godevaert
  en klinkt goed was ook mijn keuze .
  Groetjes Christiene,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goede avond Aritha,
  beste dank voor het invoeren op mijn blog. Allgemeen houd in van Nederland en van Belgie en ik zoek contact met nederlandse (en belgische) lezers. Behalve dagboekjes, fietstochten en informaties uit het westen van Duitsland vind je ook verhaaltjes over geschiedenis. Ik ben blij alle verhalten op je blog te lezen.

  Groeten uit Duitsland
  Dieter

  p.S.: zie over het hoofd van mijn fouten in de grammatica a.u.b.

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks, ik kom ook op jouw blog kijken vandaag of morgen! Tot dan.