25 mei 2012

Bedgeheimen, kaarslicht en klokgelui


plaatje van www
Ik heb mijn hyperfocus terug en ben gelukkig helemaal beter. Prednison afgebouwd en ik slik geen sufmakende allergiepillen meer. Helemaal blij. Daarom lukte het me vandaag om me bezig te houden met bedgeheimen. Flore, mijn personage, zocht na de avondmaaltijd haar bed op. Prima natuurlijk maar ineens zat ik vast in mijn tekst. Die bedden ... sliepen ze nou rechtop of niet? Haar slaapmuts had ze al op. Door middel van www ontdekte ik dat de bedden erg hoog waren. Vaak schoof men een kistje er naast om erin te klimmen. En dan is er ook nog het beddengoed en het verschil daarin. Omdat Flore tot de middenklasse behoort heb ik haar een deken gegeven van wollen laken, gevoerd met bont. Maar wat is nou weer 'wollen laken'. Dat moet ik nog uitzoeken.

Middeleeuwers gingen kort na het ondergaan van de zon naar bed. Na vier uur nachtrust kwamen ze weer even uit bed, volgens het www. Ze bleven een paar uur wakker waarna ze begonnen aan hun tweede slaap. Grappig om te weten.

Omdat Flore er midden in de nacht uitging, brand in de stad, moest ze voor licht zorgen om haar vader te helpen bij het opzoeken van zijn spullen ( brandladder en haak) Daardoor kwam ik bij de kaarslantaarns terecht en bleef daar even steken. De lantaarns hadden ruitjes om wat licht door te laten maar omdat die ruitjes van hoorn waren, zorgde dat voor een wat troebel schijnsel. Later werden ze van glas gemaakt. Eh ... maar hoe steek je zo'n kaarslantaarn aan. Lucifers waren nog niet uitgevonden. Tondeldoos dan maar.

kaarslantaarn van de site http://www.merlins-cave.nl/


En ja, ik heb ook de klok laten luiden. Dat deden ze met brand. De nachtwacht ontdekte vaak de brandhaard en sloeg alarm.

9 opmerkingen:

 1. Wat moet je nou uit bed na een paar uur? Controleren of alles nog veilig was? Gek ja, die gewoonten van toen. Ben zelf zo blij dat ik niet meer met nachtbrakende kinderen zit... Wat een hobbels kom je tegen met een middeleeuws verhaal, petje af!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Your new blog is very attractive. So, I'm wondering if you are going to keep up your other blog, too?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Grappig om te lezen. Hoe anders was het toen. Veel succes met verdere zoektochten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi zo,n speurtocht door het verleden.
  In deze tijd word ook wel eens gezegd als je niet slapen kunt dat je gewoon op moet staan
  en dingen gaan doen en naar verloop van tijd ga je weer naar bed....
  of het helpt?
  Fijn Aritha dat je weer beter bent.
  Groetjes Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk weer dat je ons meeneemt op je speurtochten naar het verleden. Ik zou niet graag na vier uur uit bed gaan hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk dat je ons op de hoogte houdt van je research! Vooral dat slaapmutsje is apart, zelfs Karel de Stoute schijnt er een gedragen te hebben. Dat verwacht je dan weer niet van zo'n strijdlustige hertog.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je moet uitzoeken tot in elke detail hè! Lijkt me erg leuk om te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. zo eindelijk eens tijd genomen om lekker bij te lezen bij je. zo super dat we moegen meelezen hoe jij bezig bent met je boeken!Kom je nu in de vakantie wel toe aan schrijven??

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Aritha,ik kom even om het hoekje kijken.
  Groetjes Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks, ik kom ook op jouw blog kijken vandaag of morgen! Tot dan.