20 apr. 2012

Tranen met tuiten en moordbrand

Een heel gedoe om er achter te komen wat voor emoties de middeleeuwers wel lieten zien en welke niet. Ze waren flink huilerig. Zelfs de mannen lieten bij openbare gelegendheden zich lekker gaan en huilden erop los. Wat een verschil met onze tijd! Vrouwen deden het meer binnenshuis. Ik moet echt wat moeite doen om het middeleeuwse huilgedrag te snappen.
Ik had deze studie nodig omdat ik zeker wilde weten of Flore hardop in tranen uit mocht barsten of niet, waar iemand bij was die ze niet zo goed kende.

Door al die emoties van de midderleeuwers kwam ik niet veel verder met mijn verhaal. Ik schreef maar een half A-viertje. Ook zocht ik naar brand, blussen  en kwam uit bij moordbrand. Dat is heimelijke, verraderlijke brandstichting; met de bedoeling om daarbij menschen te doen omkomen. Er stond de doodstraf op. Ik las over leren blusemmers en de verplichte brandladder in elk huis. Heel erg leuk. Eh ... zou ik nog wel kunnen slapen vannacht?Oké, mijn schrijfwerk zit er weer op voor deze week en ik wens jullie een paar mooie dagen toe.

6 opmerkingen:

 1. En nu mogen mannen eigenlijk nooit huilen. Dat is toch ook grote onzin. Natuurlijk hoef je niet terug te verlangen, maar ik denk dat wat minder trots de tegenwoordige mannen emotioneel goed zou doen. En vrouwen. Wij schamen ons immers ook vaak als we huilen moeten?

  Lekker geslapen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Liep er ook niet iedere avond een nachtwacht door de stad om iedereen aan te sporen/ er op te letten dat de vuren uit moesten zijn vanaf een bepaalde tijd? Tegelijk conroleur op toch mogelijke brandjes ergens. Ik meende dat er ook boetes op stonden als er te laat nog ergens vuur brandde. Ik heb dan wel geen leren blusemmer wel een opvouwbare stoffen, komt bij mijn grootvader vandaan die bij de vrijwillige brandweer heeft gezeten in Arnhem ( lang geleden)
  Henriette

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Groezelig he, al dat gedoe van vroeger. Haast net zo eng als tegenwoordig...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Aritha, jij gaat terug in de tijd daar kom je denk nog wel meer dingen tegen
  dat je denkt ik leef in 2012 misschien toch wel fijner.
  Veel succes in je reis terug in de tijd.
  Groetjes Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat apart hè, dat het nu het tegenovergestelde is! Goed om dat weer na te trekken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Allemaal bedankt voor jullie reactie. Ja memvan7, een nachtwacht was er wel. Alleen laat ik de brand overdag ontstaan. ( denk ik )

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks, ik kom ook op jouw blog kijken vandaag of morgen! Tot dan.