19 mrt. 2011

Re-vi-se-ren en schrijven.


Deze week is het me gelukt om twee dagdelen te schrijven. Mijn zoontje was ziek, dankzij de oppas door mijn oudste dochter kon ik toch concentreren.http://www.flickr.com/photos/audringje/with/2935859542/

Senta's Bruidsvlucht
Ik herschreef een paar stukjes, aan de hand van Froukjes aantekeningen in de kantlijn. Ook verwijderde ik  veel zinnen en dikte ik een hoofdstuk in. Bij het nakijken van mijn manuscript, heb ik elke keer weer een portie moed nodig. Sommige zinnen vind ik zo mooi gevonden van mezelf, dat ik er moeilijk afscheid van kan nemen. Elke keer verbaas ik me er weer over dat reviseren zo'n heidens karwei is.
Ik vind het ook nog eens een stom woord. Reviseren...

re - vi - se - ren [-` zee-] («Frans«Latijn)  een revisie doen ondergaan; geheel nazien en de versleten onderdelen vervangen.
Tips van Froukje bij het reviseren van mijn verhaal:
Schrijf niet te uitgebreid. Soms kun je hetzelfde zeggen in minder woorden. Let steeds op de geloofwaardigheid van emoties bij een bepaalde handeling. Beperk het aantal emoties.

Genoveva van Brabant
Deze week schreef ik eindelijk weer aan Genoveva, nadat ik vorige week alle hoofdstukken nog eens doorgelezen heb. Over sommige gedeeltes ben ik echt niet tevreden. Die ga ik veranderen. Dat doe ik pas als ik klaar ben met het hele verhaal. Op dit moment is Smartenrijk een peuter en nadert de winter met rasse schreden. Genoveva gaat er alleen op uit met een knots in haar hand en komt een wolf tegen, die zich tegoed doet aan een schaap. Hoewel ze het doden van dieren haat wordt ze nu gedwongen het beest neer te slaan.
Volgende week wil verder schrijven aan deze scène. Het handige aan dit verhaal is, dat bepaalde dingen al vast staan. Ik schrijf er om heen. Ik schrijf vanuit de het grondpatroon.
Tot zover deze updat van mijn schrijverij.


3 opmerkingen:

 1. ik ben dan wel geen echte schrijfster maar dat ken ik! Sommige zinnen vind ik zelf enorm goed (afgezien van het feit dat ze dat misschien helemaal niet zijn) en ik vind het moeilijk om ze daarna te veranderen of helemaal weg te halen zodat het verhaal in zijn totaliteit beter klopt!

  Bedankt!
  Leontien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wow wat een werk zeg. ik ben wel benieuwd wanneer je het allemaal af wilt hebben.. fijn dat je oppas had.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem3/20/2011

  Spannend, maar ook leerzaam denk ik om steeds maar weer met andere ogen naar je eigen werk te kijken. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks, ik kom ook op jouw blog kijken vandaag of morgen! Tot dan.