5 feb. 2011

Kruidenpraatje.

Zevenblad
In het hoofdstuk dat ik gisteren nakeek, komt zevenblad voor. Soms staat je tuin er vol mee. Een verwoestend onkruid. Voordat ik Senta schreef had ik nog nooit gehoord van alle goede eigenschappen die dit kruid bezat.
Volgens Wikipedia bevat Zevenblad: vitamine C, provitamine A en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur. Het is eetbaar en de bladeren kunnen bereid worden als spinazie. Gedroogd smaakt ze naar peterselie.

Je kunt zevenblad gebruiken bij de behandeling van jicht en reuma. Omslagen van gekneusde bladeren van zevenblad werken pijnstillend op pijnlijke gewrichten. Dat is dan ook de reden ik Senta zevenblad laat zoeken. Haar oma vergaat van de pijn.

In dit hoofdstuk maakt ze ook gebruik van duizendblad. De namen lijken zo op elkaar dat ik de naam van dit kruid niet noem. Ik zeg dan gewoon: bloedstelpende bladeren.

duizenblad
Wie plukt er wel eens kruiden; hoe voelt dat en wat doe je ermee?

3 opmerkingen:

 1. Anoniem2/05/2011

  Wat leuk dat je dit hebt onderzocht.
  Als je Duizendblad (Achillea millefolium) wilt gebruiken kun je het ook Zere-ogenbloem, Hazengras, Hazenkervel, Kikkerbloem, Schapenklaver of Velddragon noemen. Dit zijn de oude namen die ik leerde voor Duizendblad tijdens mijn studie kruidengeneeskunde...
  Voor reuma kun je Kruiden maar ook bomen laten zoeken. Er zijn er die ook iets met reuma doen.

  In antwoord op je vraag: Ik pluk regelmatig kruiden en maak er thee van, gebruik het als medicijn of gebruik het in het eten.
  In juni studeer ik af als fytotherapeut (kruidengeneeskundige.

  Succes :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hahaha aan mij heb je weer niets.. maar ja ik vind het leuk om te lezen bij je.. maar ik gebruik geen kruiden...zo dan uit de tuin...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zevenblad.... daar heb ik zo'n hekel aan, het duikt steeds maar weer op in m'n tuin in Nederland. Nu ga ik er anders naar kijken zeg, dank je wel!! Ik pluk weinig kruiden, maar weet dat brandnetels aanraken ook goed is tegen rheuma en soms maak ik thee van camomille...

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks, ik kom ook op jouw blog kijken vandaag of morgen! Tot dan.