5 nov. 2010

Van reeënmelk en kalebassen.

Dank je wel voor jullie reactie. Ik heb er iedere keer wat aan. Het geeft me zin om door te gaan; het verheldert ook dingen. Super!

Deze week heb ik verder gewerkt aan Genoveva's verhaal. Zoals jullie weten is het eigenlijk een legende. Volgens Wikipedia een alternatieve levensbeschrijving van een heilige met toegevoegde fictieve elementen, waarin aan de betreffende persoon allerlei wonderen toegedicht worden. Nou doet Genoveva zelf geen wonderen. Ik vind dit verhaal daarom meer een soort volksverhaal. Het is een vertelling die doorverteld werd als waar gebeurd. Maar het is niet historisch te bewijzen, dat Genoveva echt geleefd heeft. (net zo min als het Monster van Loch Ness).

Genoveva doet geen wonderen. Maar er staan wel heel vreemde dingen in het oorspronkelijk verhaal. Wanneer Genoveva verbannen is, vindt ze een plek om te wonen in een grot. Zij en haar zoontje Smartenrijk worden gered door de komst van een reegeit. Het arme beest is net beroofd van zijn kalfjes en Genoveva melkt de gespannen uier. Zo kan ze haar zoontje in leven houden. Ik geloof eigenlijk niet dat het mogelijk is. Maar deze reegeit speelt zo'n belangrijke rol in alle varianten van deze legende dat hij mag blijven. Het was gaaf om erover te schrijven. Ik ging er bijna zelf in geloven. Eh...hoeveel spenen heeft de uier van een reegeit?En is het niet erg raar dat Genoveva, bij haar grot een struik met kalebassen vind? Ze maakt ze schoon en bewaart de reeënmelk erin. Oké...ik moet eerlijk bekennen dat ik vandaag het idee had dat ik een sprookje aan het schrijven was.

5 opmerkingen:

 1. Hoi Aritha,

  Ik zie hier buiten net een hertekoe het door mij uigestrooide mais eten, maar kan onmogelijk zien hoeveel spenen ze heeft. Ze heeft ook geen uier als een koe, maar het ziet er meer uit als bij een hond!!Je ziet het dan wel opgezet zijn!
  In die tijd leefden er toch ook nog beren? Die komen meestal niet dicht bij mensen en als je ze ziet, gewoon stil blijven, niet gaan rennen of zo. Ook wolven blijven het liefst gewoon bij mensen weg. Leuk om je wekelijkse verslagje te lezen!

  Groeten Margriet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou als die uier zo klein is, zou ze dat dier nooit kunnen melken. Haha...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je verhalen verbazen me iedere week weer Aritha! wat je toch al tegen kan komen als je een boek gaat schrijven :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Meid, ik ben elke keer weer benieuwd wat je gaat schrijven! En wat je tegenkomt. Het leuke is dat ik dan zelf ga googelen om te zien wat ik er over te weten kom.

  Het maakt me wel erg nieuwsgierig naar je boek hoor!

  Trouwens ik voeg je toe aan mijn 'variatie aan blogs' (als je het goed vindt).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik ben ook ven gaan googelen en ik kwam bij 4 spenen....nouja dat beschrijft iemand maar tis gene fijn verhaal verder hoor want t gaat over jacht en over hoe ze een ree villen.. brrrrrr
  http://bravo.messageboard.nl/32880/viewtopic.php?p=35914 hier zag ik t..staan...
  leuk door jouw verhaal gaan we allemaal meezoeken ..leuk ook om er over na te denken!

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks, ik kom ook op jouw blog kijken vandaag of morgen! Tot dan.