14 sep. 2010

Ganzenveren, inkt en de speelse verwerking daarvan.

Vandaag heb ik flink wat geschreven aan 'Genoveva van Brabant' en ik onderzocht ook wat kleine dingetjes. Genoveva schrijft een brief in het nieuwe hoofdstuk. Ik dook daarom in de materie van ganzenveren, zwanenveren en andersoortige veren. Nooit geweten dat er voor een vroeg middeleeuwse schrijfpen, de buitenste slagpen van een levende gans werd genomen! En dan ging de voorkeur nog uit naar veren van de linkervleugel van een gans, omdat die de juiste buiging hebben voor iemand die rechtshandig is.


Mooie, witte zwanenveren waren nog beter. Maar door de schaarste was daar moeilijk aan te komen. Zwanenveren waren duur. Hoe de pen bewerkt werd, daar bekommer ik me eigenlijk niet zo om. Ik onderschat natuurlijk het hele proces niet maar het gaat mij meer om het feit dat Genoveva schrijft met een ganzenveer, die zich volzuigt met inkt. (het merg is er uitgehaald enzo)
Over inkt voelde ik me wat onzeker. Ik zocht op het Internet en heb ondertussen ietsje meer kennis. In de vroege Middeleeuwen werd gebruik gemaakt van galluszuur, dat uit galappels werd gehaald. Hiervoor werden de galappels eerst gedroogd. Met behulp van water weekte je het galluszuur los en dit vermengde je met een oplossing van ijzerzouten.
Deze inkt had een purperachtige, bijna zwarte kleur.
Na het verwerken van deze info, op een speelse manier in mijn verhaal, was mijn tijd al weer om.
Het lijkt me trouwens heel leuk om het zelf te proberen: inkt bereiden, een ganzenpen maken en daarna schrijven op perkament.

3 opmerkingen:

 1. Dat laatste: van de inkt bereiden en een ganzenpen maken, is leuk om te doen;
  - als workshop, als je bijvoorbeeld een lezing aan kinderen geeft over Genoveva van Brabant;
  - als extra toevoeging aan het einde van het boek;
  - of als leuke promotie: maak/versier je eigen ganzenpen, en maak kans op 1 exemplaar van Genoveva van Brabant.

  Lijkt me een prachtig boek te worden, ik denk dat mijn oudste dochter en ik het zeker gaan lezen zodra het verschijnt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. lijkt me ook erg leuk maar dan geen veer van een levende ganz hoor.. zou ik niet durven. voelt vast niet fijn voor zo'n dier

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aan zwanen- of ganzenveren is er nu niet bepaald een gebrek meer, de polder ligt er vol mee, haha, de vraag is alleen: wie durft er dicht bij die zwanen te komen?
  Inkt maken is een ander verhaal, lijkt me heel spannend! Nog een aantal jaren en schrijven (met de hand) zal toch tot kunst of ambacht worden verheven (als dat al niet zo is) dus het kan best wel eens heel handig zijn als je er ervaren in bent of kennis van hebt. Kan je kaligraferen?

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks, ik kom ook op jouw blog kijken vandaag of morgen! Tot dan.