31 aug. 2010

Beetje studie - beetje schrijven.

Vandaag ben ik weer teruggereisd naar de vroege middeleeuwen. Het schrijven ging lekker. Tot mijn verbazing kreeg ik een heel hoofdstuk af.
Genoveva reikt, naar oude gewoonte, het zwaard en de lans uit aan haar man Siegfried voordat hij zich naar het slagveld begeeft. Ik beschrijf haar verwarde gevoelens (dat probeer ik tenminste) en laat een intiem moment zien in de kapel. Hierbij volg ik de oude sage op de voet maar verzin er behoorlijk wat bij, zodat het echt 'mijn' Genoveva-verhaal wordt.

Verder heb ik wat tijd besteed aan het lezen en bestuderen van dingen uit die tijd. Dan heb ik het bijvoorbeeld over: borduren. ( In het volgend hoofdstuk begint Genoveva met het borduren op een borduurraam - ik heb daar weinig verstand van). Er werd in die tijd meestal met een zijden draad geborduurd op een linnen of zijden ondergrond. Ik verdiepte me opnieuw in middeleeuwse maaltijden. Nooit geweten dat aardappels toen nog niet gegeten werden en wist ik veel dat rauwkost in hun ogen erg ongezond was! Zoetstof in die tijd was honing. Twee maaltijden per dag waren gebruikelijk.
Verder wilde ik precies weten wat het inhield om graaf te zijn in die tijd. Eh...je kon markgraaf zijn of paltsgraaf, landgraaf, gouwgraaf, woudgraaf of raugraaf.
Siegfried in mijn boek is paltsgraaf. Ik heb genoten van het Roelandslied en beleefde de slag bij Potiers mee ( 732) en las over het Verdrag van Verdun. Best ingewikkeld allemaal maar ik heb die kennis gewoon nodig om geen fouten te maken in mijn boek.

Omdat Genoveva straks in de gevangenis haar kind krijgt vond ik het leuk om wat te lezen over geboorterituelen en tradities. Nou daar zou ik een hele blog over kunnen schrijven. Heel interessant!

4 opmerkingen:

 1. Haal je je info uit de bieb of van het internet?? Ga je wel eens sfeerproeven in het Muiderslot of Loevestein? Weet je heel je verhaal al?
  Nou ja, je ziet wel dat ik nieuwsgierig ben hoe je dit allemaal doet. Ik vind het knap hoor, een historische roman schrijven! Fijn dat je een heel hoofdstuk af kon schrijven vandaag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hé zus, je vroeg me je hier te volgen, maar dat deed ik al hoor ;-) ik mis die andere wel hoor. Natuurlijk is deze blog ook heel mooi en moet je zeker mee doorgaan....kan ik gebruiken bij inval gesh. lessen (grapje)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Marja, ik haal bijna alles uit de bieb en van het Internet. En ja...we zijn naar het Muiderslot geweest. Dat was ons eerste vakantieuitje. Toen zag ik dus de wc, de keuken, en alle kleine dingen mijn verhaal wat echter kunnen maken. Ooit van pottenkijkers gehoord bijvoorbeeld? Dankzij de gids, daar op het Muiderslot, weet ik dat nu. Erg leuk hoor!

  En ja, ik weet heel het verhaal al. Ik kan niet wachten tot ik verder kan. Tot mijn schrijfdag weer aanbreekt.

  Groetjes en bedankt voor je reactie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Erg leuk te linken. Altijd leuk om mensen te linken die eenzelfde liefhebberij hebben!

  Ben erg benieuwd naar je komende boek!

  Groetjes,
  Gerreke

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks, ik kom ook op jouw blog kijken vandaag of morgen! Tot dan.