23 jan. 2018

IK KREEG EEN APPJE

Omdat mijn dochter niet goed werd vanmorgen ben ik niet in mijn schrijfkamer gaan werken maar in een andere kamer, zodat ik in haar buurt was. Geen sta in de weg voor mijn inspiratie. Het schrijven lukte.


LAATST ZIN

De scene die ik vanmorgen schreef is belangrijk. Twee of drie hoofdstukken verderop wil ik terugkomen op deze scene. Om dat voor elkaar te krijgen, zat ik er vrij lang op. Zinnen schrappen, woorden toevoegen, nog eens overlezen, nog scherper maken. De laatste zin wilde niet lukken. Ik liep even naar mijn dochter en vroeg aan haar:


... als iemand heel wit ziet, wat zou ze dan denken en doen? Hoe reageert iemand van jou leeftijd als ze naar zichzelf kijkt in de spiegel en maar vijf minuten heeft.


Even later kreeg ik een appje. Lees maar mee:


Haar appje paste er precies bij wat ik eigenlijk wilde schrijven. Ik stoeide met haar woorden en vond een mogelijkheid om haar stukje te verweven met mijn verhaal. Ik vind alleen het woord lijk niet zo mooi. Iemand een ander idee?


TIPS VOOR RON (en anderen)

Ron reageerde op mijn vorige blogpost (dank je):

Je schrijft dicht bij je eigen beleving Aritha. Voor de opzet van een poging tot een boekschrijven ben ik bezig met de karakters ontwerpen. Best lastig als je geen ervaring hebt. Ontwikkel jij ook karakters vooraf of ga je dicht op persoonlijke beleving zitten? 

Mijn antwoord: ik ontwikkel ze ook van te voren. En ik ga nooit dichtbij mijn persoonlijke beleving zitten. Alleen in dit boek komen bepaalde karaktertrekken van Yuna een heel klein beetje overeen met die van mezelf. Perongeluk dan 😊  Ik heb wat tips bij elkaar gezocht over dit onderwerp. Hopelijk zijn ze bruikbaar!

 • Maak karakterkaartje met een  soort mini-cv van iedere persoon in je boek. Je kunt hier op Schrijven Online  meer over lezen
 • Gebruik het persoonlijkheidsmodel van Jung om over je karakters na te denken. Eh ... gebruik de ocean song of kijk alweer op Schrijven Online
 • Nog een tip: Hoe ontwikkel je een personage op de Boekscout blog
 • En op mijn eigen blog: morgen studiedag
 • Een karakteranalyse voorbereiden op wikiHow


Ik wens jullie een heel fijne week!

10 opmerkingen:

 1. Leuk om te lezen! Veel succes met je boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Well done. Hope you are all well Diane

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yes, all is wel now. Thank you. How about you?

   Verwijderen
 3. Wat een mooi overzicht Aritha, ik ben er blij mee. Het geeft een goed handvat waarmee ik opnieuw naar de personages ga kijken. Ontzettend bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan. Was een leuke opfrisser voor mezelf :-)

   Verwijderen
 4. Wat grappig, dat je dochter je zo kon helpen. Ik ben het met je eens over dat 'lijk'. Gewoon 'ik zie er niet uit' kan ook, of (als je grappig wilt zijn) 'ik zie er uit als Morticia uit The Adams Family'
  Leuk om te lezen hoe jij omgaat met de karaktertekeningen in je boeken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lilian!!! Dank je wel. Ik vind ook dat ik echt iets met dat woord moet doen.

   Verwijderen
 5. Reacties
  1. Het perfecte woord, dank je. Kijken of de uitgever het accepteert! Super.

   Verwijderen

Thanks, ik kom ook op jouw blog kijken vandaag of morgen! Tot dan.