31 okt. 2012

Wil je even een flaptekst schrijven?

Dinsdag kreeg ik een mailtje van mijn uitgever of ik eventjes de flaptekst wilde schrijven. Dit is het geworden. Voorlopig. Ik voel me er onzeker over. Hebben jullie tips? Zal ik er nog iets aan veranderen?


“Er zijn soms van die dingen … een gevoel van naderend onheil. Ik kan mijn vinger er niet op leggen, maar dat het met jou te maken heeft is bijna zeker.”

 Hertogsdochter Genoveva van Brabant weet niet hoe ze met de sombere voorgevoelens van haar moeder om moet gaan. Ze wordt er een beetje bang van. Alles gaat toch prima? Er is geen vuiltje aan de lucht. Ze geniet met volle teugen van haar leven als adellijk meisje en is God dankbaar dat ze niet als arme tobberd geboren is. Op een dag maakt ze kennis met graaf Siegfried, die haar vader van de dood redde in de strijd tegen de Saksen. Ze wordt op slag verliefd en hij op haar. Na hun huwelijk trekt zij met hem mee naar de zijn vesting op de zwarte rotsen bij de Moezel. Ze leven als in een sprookje totdat Siegfried opgeroepen wordt om te vechten tegen de Saracenen, die het Frankische Rijk aangevallen hebben. Hij legt het bestuur van zijn burg en toebehoren in handen van Golo, zijn allerbeste vriend. Maar Genoveva heeft zo haar twijfels. Is deze man wel te vertrouwen? Wanneer ze klachten krijgt over zijn beleid, besluit ze hem hierop aan te spreken. Tot haar grote schrik probeert hij haar echter te verleiden. Ze weigert op zijn avances in te gaan met alle consequenties van dien …

23 opmerkingen:

 1. Tsjonge, ik vind het mooi hoor. Niks op aan te merken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Met deze flaptekst zou ik het boek hebben kunnen kopen. Als ik het geld ervoor had.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Machteld10/31/2012

  Mooi! Ik zou denk ik nog willen weten in welke tijd het boek speelt (weet ik al hoor, maar niet als ik jou er nog nooit over had gehoord en het opeens in de boekwinkel zag liggen).

  Machteld

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, tijdsaanduiding is leuk en misschien niet 'ze leven als in een sprookje' dat mist een beetje spanning. Daar haak ik af merk ik. Maar wat wel? Misschien zo 'ze genieten geweldig van het leven samen totdat...'
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel. Tijdsaanduiding is een beetje moeilijk. Ik zou kunnen zeggen rond 710 ;-)

   Neem je dan geboortejaar of ...

   Verwijderen
 5. Het klinkt inderdaad spannend Aritha. Ik ben benieuwd wanneer je boek in de winkel ligt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gisette10/31/2012

  Mooi! En spannend! Ik vroeg me af of je in de laatste zinnen niet net te veel 'weggeeft'. Of is dit nog steeds het begin van het boek? Verder kon ik niets bedenken! Word je er niet onzeker van als iedereen er zijn zegje over gaat doen;-)?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier en daar zinsbouw en grammaticaal iets aanpassen.
  "Na hun huwelijk trekt zij met hem mee naar de zijn vesting op.." 'de' kan hier weg bijvoorbeeld. Verder lijkt het me een spannend verhaal :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het ziet er gewoon goed uit.Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Al zoveel tips langsgekomen, daar hoef ik niets aan toe te voegen.
  Ik heb net Senta's bruidsvlucht gelezen. En ervan genoten. Je hebt een goede schrijfstijl en omdat je zoveel onderzoek hebt gedaan, is het alsof je het echt meebeleeft. Knap dat je die kennis in het verhaal weeft en niet als droge uitleg toevoegt.

  Leuke profielfoto!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik weet niet of ik de zin er is geen vuiltje aan de lucht erin zou zetten....als je hem weghaalt zeg je al genoeg denk ik...maar misschien staat t ook wel goed hoor.. dat is meer een zin waar ik een hele dag over zou gaan denken of hij er goed inpast. Maar ja ik ben geen schrijfster natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Anoniem11/01/2012

  Hallo,
  Waarschijnlijk zijn het voor jou spannende dagen, nu in Antwerpen de grote boekenbeurs van start is gegaan. Misschien dienen zich wel tal van nieuwe lezers aan en dat is natuurlijk een opsteker voor iemand die geboren is met de pen in de wieg. Trouwens, wat die flaptekst betreft, niet te veek prijsgeven van je verhaal, eerder vaag blijven, maar op een manier geschreven, dat de nieuwsgierigheid van de lezers wordt gewekt...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dag Aritha,
  om Genoveva te classificeren moet ik noet iets meer over haar rechercheeren. In Mayen in de Eifel staat een kasteel uit de 13. eeuw dat haar naam heeft. Genoveva zou in het 8. eeuw geleeft hebben maar dit is onzeker. Het verhaal over Genoveva dateert uit het 8. eeuw. Ik weet niet of dit verhaal iets met Mayen in de Eifel te doen heeft.

  Prettige avond
  Dieter

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Naar aanleiding van deze tekst, zou ik zeer nieuwsgierig worden naar de inhoud. Ik zou het boek snel doorbladeren om diverse kleine stukjes te lezen.
  Als het mij zou bevallen het boek kopen. Ik denk wel dat deze prikkeling je bedoeling is.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ha Aritha,naar zo veel tips..
  wacht ik toch af wat jij er van gemaakt hebt.
  Naar mijn idee ziet het er goed uit.
  Groetjes Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Veelbelovend :) Ik vind het leuk om je schrijfproces te volgen, al reageer ik niet altijd (heb wel alles gelezen hoor :))

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Amai, zit je al zover?

  Deze tekst nodigt in elk geval uit om meer te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hé, verrassend dat je al zover bent dat je bezig bent met een achterkant-tekst! Het maakt me nieuwsgierig en ik hoop dat je niet de moed verliest door tips.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Goede avond Aritha,
  het verhaal over Genoveva is onstaan ruim tien kilometer ten oosten van Mayen in de Eifel in het 8e eeuw. De legende van Genoveva heb ik zo als uw het verhaald heeft in mijn kunst-boek over de Eifel nagelezen. In Thür (10 km oostelijk van Mayen) heeft men overblijfsel van een kerk uit de karolingische tijd gevonden. Misschien stond daar een kerk die aan de heilige Genoveva gewijd was (dit is niet gebleken). Vandaag staar daar een kerk met een altar uit 1664. Op versieringen op deze altar word de legende van Genoveva verhaald. Op een van mijn fietstochten ben ik ook door Thür gekomen, maar ik had niets van de heilige Genoveva gewist.

  Prettige avond uit Duitsland
  Dieter

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Kijk, dat zijn de flapjes die een gezonde nieuwsgierigheid wekken :)

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks, ik kom ook op jouw blog kijken vandaag of morgen! Tot dan.