21 sep. 2012

Ontwrichte schouder en Middeleeuwse groenten.
Schrijven en videos kijken
Deze week heb ik weer een behoorlijk aantal woorden op papier gezet. Ook wat filmpjes op Youtube bekeken over schouderontwrichtingen. Ik zat af en toe echt met kromme tenen en voelde mijn maaginhoud omhoogkomen. Bah! Hier houd ik dus echt niet van. Ik had de video's echter nodig omdat ik niet helemaal uit de tekst kwam. Hoe breng je een schouder die (gedeeltelijk) uit de kom is ,weer op zijn plaats? Ik heb alleen ervaring met mijn eigen knieën, die vaak uit de kom schieten. Het terugbrengen doet onwerkelijk veel pijn.

Geen tijdmachine
Ik kan mijn personages uit de Middeleeuwen niet in de tijdmachine zetten, om hen een bezoekje aan de polikliek te laten brengen. Het zou wel een leuk verhaal opleveren.

Groente en eten
Tijd ook om te ontdekken wat er allemaal voor groentes in een moestuintje groeide. Heel veel historische groenten zijn nu vrij onbekend zoals pastinaak en schorseneer. Wie weet er nu eigenlijk nog dat pastinaak tot de komst van de aardappel een heel belangrijk onderdeel van ons voedsel was?Probleem is dat pastinaak een wintergroente is. Mijn verhaal speelt zich gedeeltelijk af in de zomer. Gelukkig kan ik Flore ook iets anders laten eten: schorseneer ofzo. Ik moet er nog steeds aan wennen dat de Middeleeuwers niet ontbeten.


6 opmerkingen:

 1. Anoniem9/21/2012

  Hallo,
  Ja voor de keuze aan Middeleeuws eten kan je natuurlijk veel inspiratie vinden op de doeken van de meesters van toen, zoals onder ander Breughel. Zijn boerenbruiloft laat in elk geval zien wat men toen naar binnen werkte. Trouwens het lijkt niet zo eenvouwig om je in te leven in een periode die je nooit zelf hebt ervaren. Je kan hier maar weinig beroep doen op een empathisch gevoel. Toch veel inspiratie gewenst bij de verdere uitbouw van het werk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anoniem10/27/2012

   Hopelijk heb je ondertussen al wat documentatie kunnen vinden, met betrekking tot het hierboven aangehaalde onderwerp. Je hebt natuurlijk niet meteen het meest eenvoudige thema gekozen, maar mits een beetje zoekwerk lukt het wel. Het wordt bovendien stilaan winter, de avonden worden langer, dus heel wat meer tijd om de pen ter hand te nemen en je inspiratie de vrije loop te laten.

   Verwijderen
 2. Ha Aritha,als je zo ver in de tijd terug gaat dan is naslag werk wel nodig.
  Knap om je in die tijd om tezetten.
  Wel terug komen in het nu he...
  Groetjes Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Pastinaak heb ik weleens van gehoord. Schorseneer? Is dat voedsel? Klinkt vreemd. Wat is dat dan?

  Poeh, lijkt mij ook heel moeilijk om te schrijven over een periode dat je niet bekend is. Maar het lukt je wel, zeker als ik zie hoe je je echt aan het inleven en orienteren bent. Spannend allemaal hoor.


  Ai, dat lijkt me niet fijn, als je knie vaak uit de kom schiet. Hoe kan dat dan?

  Succes verder met het schrijven!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Michelle Barriere is een culinair historica, die over verschillende periodes (middeleeuwen, renaissance etc) boeken heeft geschreven. Wellicht dat je bij haar ook info kan krijgen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je welvoor de tip! Ik zal eens gaan kijken op het www!

   Verwijderen

Thanks, ik kom ook op jouw blog kijken vandaag of morgen! Tot dan.