18 apr. 2012

Aanrader voor 12+

Deze recensie staat op de site van Driestar onderwijsadvies. Ik ben er heel blij mee ;-)

Aanrader voor 12+: Senta’s bruidsvlucht

woensdag 11 april 2012  
 
Senta is veertien jaar (‘veertien jaarwendes oud’) en zal trouwen met de sterke Bernlef. Helaas wordt hij door een Frankische krijger gedood. Senta’s vader kan de bruidprijs die Bernlefs vader biedt goed gebruiken, maar Senta walgt van deze oude, wrede man. Nooit wil ze met hem trouwen! Heeft hij vroeger Linde-moei, haar tante, niet verkracht?
Senta vlucht en probeert te overleven in de bossen waar de goden het voor het zeggen hebben. Als alle Germanen dient ze Wodan en Donar. Heeft het benen kruisje dat Senta in de beek vindt iets te betekenen? Wat stelt het geloof van de Franken eigenlijk voor? Het duurt een hele tijd voor Senta begint te begrijpen dat je ook anders dan met wraak kunt reageren.
Aritha Vermeulen moet zich goed ingelezen hebben om deze jeugdroman te kunnen schrijven. De wereld van de Saksische Senta is vol angst: voor erge ziekten, voor andere stammen, voor goden en vervloekingen. Dat komt in het verhaal duidelijk naar voren. Ook de geringe positie van de vrouwen: meisjes hebben weinig te willen en ze hebben bovendien bescherming nodig om niet onteerd te worden.
De Franken die het geloof in de ‘Heliand’ kennen, hebben een antwoord op de wraak. Volmaakt zijn ze echter zeker niet: het is mooi dat de schrijfster van de Frankische Renier, de moordenaar van Bernlef, geen heilige maakt. En het is bovendien mooi dat het verhaal niet afgelopen is als Senta veilig bij de Franken is en er zelfs gedoopt wordt. Ze gaat terug naar haar sibbe. Een gevaarlijke reis, maar er is hoop.

Ik ken geen ander jeugdboek dat de ruwe Germaanse wereld laat zien door de ogen van een tienermeisje, toen een jonge vrouw. Qua stijl zijn er hier en daar punten die beter zouden kunnen, maar het geheel ademt echt een sfeer van een gans andere tijd. Doordat de strijd en de gevoelens van Senta reëel beschreven worden, komen ze voor tieners van deze tijd heel dichtbij. Een aanrader voor het voortgezet onderwijs. Een groot compliment voor Aritha Vermeulen!
NB: het boek bevat een korte lijst met de verklaring van onbekende woorden.

Aritha Vermeulen, Senta’s bruidsvlucht. Uitgeverij De Banier; 206 bladzijden; ISBN 978 90 336 3076 7; € 9,95.
7 opmerkingen:

 1. Congratulations! Looks like a great book!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tsjonge, mooie positieve recensie Aritha, daar mag je inderdaad heel blij mee zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat fijn dat je boek zo goed ontvangen word Aritha
  En groot compliment.
  Groetjes Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hij staat op mijn verlanglijstje!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Echt een groot compliment!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ontdek jou en je blog vandaag pas. Ik kom hier vast vaker neuzen. En Senta's bruidsvlucht wil ik ook op mijn boekenplank;

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Welkom Veerle, we zijn van hetzelfde geboortejaar en houden van recenseren en schrijven. Dus dat zit goed. Ik heb jou ook gisteren pas ontdekt!

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks, ik kom ook op jouw blog kijken vandaag of morgen! Tot dan.