23 nov. 2011

Wat denk je van een uurtje ...

Soms is het zo moeilijk om aan het schrijven te gaan. Omdat mijn schrijfdag gisteren, door een afspraak, niet doorging plande ik vandaag mijn schrijfmoment. Maar eerst nog even dit. Eerst nog even dat ... en zo tikte de klok de uren weg. Om elf uur zat ik eindelijk met mijn vingers boven het toetsenbord. Wat denk je van een uurtje schrijven. Het ging goed! Geen onderzoek dit keer - maar gewoon een flink stuk tekst omdat Flore opeens voor mij begon te leven

Natuurlijk wist ik ongeveer wat er in hoofdstuk 3 en 4 moest komen. Ik maak gebruik van een schema en ik plan de spanningsboog in. Daarom kon ik nu mijn creativiteit lekker z'n gang laten gaan.
Wat Flore deed? Ze hing de was op. Volgens kenners wasten de middeleeuwers hun kleren bijna nooit maar dit keer moest het gewoon gebeuren. Ook worstelde ik met een fikse dialoog. Dat vind ik telkens weer een uitdaging. Want een oude vrouw, beetje doof - communiceert anders dan een jonge meid. En hoe combineer je die twee ...

Vraagje
In welk boek staan volgens jullie steengoede dialogen?
Wat voor dialoog vind je zelf erg leuk/mooi/apart?
Wat is jouw lievelingsboek en waarom?

7 opmerkingen:

 1. Voor pakkende dialogen in boeken zou ik zo gauw geen voorbeeld kunnen bedenken. In ieder geval niet de dialogen van Veenhof... br.

  Ik vind de boeken van B. Nijenhuis echt geweldig. De humor en de ernst zo prachtig met elkaar verweven. Vooral Dossier 333 en De Tornado.
  Van de schrijvers van nu vind ik Janne IJmker (juist ook haar kinderboeken) en Joke Verweerd ook sterk.

  Het lijkt me lastig om dialogen te schrijven, je moet je natuurlijk steeds inleven in de denkwijze van verschillende personen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoi aritha,

  ik wil je hierbij nog bedanken voor het winnen van de give-away, ik ben al aan het lezen en het verhaal pakt je meteen. Nog even een reactie op je vorige blogje, ik heb een grote kater en die vangt echt ratten hoor. Hij eet ze niet op maar legt ze voor de deur.

  Groetjes ada

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn Aritha, dat je weer productief geschreven hebt! Ik kan geen antwoord op je vragen geven, lees heel weinig fictie, heb geen echte favorieten... sorry :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Arita,fijn als je zo,n mooi verhalen kunt schrijven, jammer dat je dan moet stoppen als je lekker op dreef bent en dan weer de draad op pakken maar dat is voor jou geen enkel probleem.
  Jou vraagjes heb zo 1.2.3 geen andwoord op.
  Fijne zondag
  Groetjes Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ach ja de menselijke geest moet immers langzaam als een rubberboom worden afgetapt. Je kan dat ook niet altijd inplannen vind ik. Schrijven blijft meer dan een aantal letters achter elkaar zetten. Het geeft iets weer van je ziel. Daarom is het zo bevredigend om een boek af te hebben. Je laat er iets mee achter op deze aardbol van jezelf. Een vorm van eeuwig leven. Is dat de reden dat de bedenker van deze term Zichzelf het Woord noemt?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh vergeet het lievelingsboek. Tja ieder christen roept nu de bijbel maar dat is veel meer dan een boek, dacht ik. Ik heb te veel boeken die mij dicht aan het hart staan. Het is ook nogal afhankelijk van mijn stemming welk boek voor deze noemer in aanmerking komt. Het vragen naar het lievelingsboek is net zoiets als antwoord te moeten geven op welke vrouw je het mooiste vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Anoniem4/14/2013

  Dialogen zijn voor mij goed als ze niet alles weggeven, als de karakters zichtbaarder worden en als er diepere lagen in zitten. Mijn lievelingsboeken zijn onder andere die van Ted Dekker, Tosca Lee en Karen Hancock.

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks, ik kom ook op jouw blog kijken vandaag of morgen! Tot dan.