12 okt. 2010

Om een kaars aan te maken...

vetlampje.
Vandaag schreef ik verder aan 'Genoveva, van Brabant'. Ze krijgt geheim bezoek, bij het traliehek van haar verblijf in de kerker. En zo hoort ze via via dat ze vroeg in de morgen terechtgesteld zal worde.
Voor dit hoofdstuk gebruikt ik veel tekst uit het oorspronkelijke verhaal. (geschreven in het Duits.) Ze schrijft namelijk een brief aan haar gemaal Siegfried en de oorsronkelijke tekst is er mooi. Het meeste laat ik staan al pas ik dingen aan.
Eén moeilijkheid kwam ik tegen. Het meisje dat haar opzoekt in de gevangenis zorgt voor een beetje licht (anders kan Genoveva niet schrijven natuurlijk) Hoe krijgt ze haar vetkaars/lampje aan? Ze heeft geen vuur ( fakkel ofzo) bij zich. Lucifers waren er nog niet. Ik stelde die vraag aan iemand van 't Boezjieke, een kaarsen speciaalzaak. Zij hebben een heel interessante website: http://www.boezjieke.nl/ En ik kreeg een antwoord terug wat mij op gang hielp.

Beste Aritha,

Om een kaars aan te maken zul je altijd eerst op de een of andere wijze een vuur moeten maken om hiermee de kaars aan te steken. Er zijn verschillende methoden om vuur te creëren zonder daar moderne gereedschappen voor te gebruiken zoals aanstekers of lucifers. Je kunt bijvoorbeeld door vuurstenen tegen mekaar aan te slaan vonkjes maken waarmee je een licht ontvlambaar materiaal zoals het binnenste van een lisdoddeplant aansteekt.
Ook kreeg ik een doorverwijzing naar een filmpje. Ik had de kaars-aansteek scene vaag gehouden. Maar nu ga ik dat veranderen. Ik weet nog niet precies hoe. Maar een idee heb ik wel.4 opmerkingen:

 1. Als ze op een stromatras ligt, dan zou ze wat stro kunnen laten ontvlammen, met de vonken van de vuursteen. Ik heb programma's over overleven gezien waarin dat gedaan werd, ik dacht op Discovery Channel, als je de naam Ray Mears googled krijg je talloze hits, misschien dat je daar ook nog iets kunt vinden wat van pas komt.

  Liefs, Haagje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een week zonder boek is echt onmogelijk! Ik ben zo'n lezer en dus lees ik graag met je mee!

  Is ze echt helemaal alleen of is er iemand in de buurt? Een fakkel in de gangen om ze te verlichten. Dat is misschien wat luxueus?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. I have added myself to follow your blog. You are more than welcome to visit my blog and become a follower also.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem10/26/2010

  Hoi Aritha,
  Allereerst bedankt voor je reactie op mijn blog ;)
  Bij het lezen van het verhaal hierboven moet ik meteen denken aan de manier waarop ze vroeger een vuurtje aanmaakten. Dit deden ze met verkoold linnen. Stro brand niet direct goed genoeg om een vuurtje te maken. Dit gaat snel uit, vooral als het wat vochtig is. Je kunt iets meer lezen over het maken van vuur op mijn blog. Dit is de link naar olielampjes en verlichting in vroegere tijden: http://bit.ly/akXIrQ
  Ik hoop dat je er iets aan hebt.
  Mail me gerust als je er niet helemaal uit komt.
  Succes!
  Groet, Aukje

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks, ik kom ook op jouw blog kijken vandaag of morgen! Tot dan.