29 jun. 2010

Genoveva te paard.

Vandaag heb ik Genoveva laten paardrijden. Wat denken jullie? Hoe zou zij op een paard zitten? Vrouwen van toen, in de vroege middeleeuwen, reden vast heel anders dan nu. Ze droegen lange jurken. En dan zo'n rit van een paar dagen lang door het Zwarte Woud naast je geliefde... Volgens mij zie je er op het laast niet meer zo fris uit.
Kan iemand vertellen hoe het voelt om paard te rijden? Zo'n lange tocht, geeft dat spierpijn? Kan een paard uren achter elkaar lopen?
Ik kom erachter dat ik maar weinig van paarden weet. Zucht!
Mij krijgen ze toch echt niet op een paardenrug hoor. Gelukkig is er maar één paardenscene in dit boek. Eén trektocht van Genoveva, Siegfried en hun gevolg.
Wie weet er nog een heel mooie, beetje middeleeuws aandoende naam voor een klein maar dapper paard?

4 opmerkingen:

  1. Een paard houdt een trektocht stapvoets vrij lang vol hoor, en af en toe in draf of galop en van tijd tot tijd even wat water drinken bij een riviertje en hij/zij kan zo weer verder. Vroeger liepen paarden volgens mij dagen, of sliepen ze als de ruiters ook sliepen. En anders werden paarden ververst bij de herberg. Als het paard hard gerend heeft en moe wordt, raakt het bezweet. Dat begint bij zijn hals en uiteindelijk kan hij helemaal doorweekt raken als hij erg moe is. Er verschijnt schuim bij zijn bek en zijn neus begint te lopen en zijn ademhaling klinkt ook steeds briesender. Als hij zijn hoofd schudt, kunnen de klodders je om de oren vliegen. Dit om je een idee te geven. Als een paard hard gelopen heeft en moe is, zie je ook damp van zijn vacht komen en is zijn huid warm. Van paardrijden krijg je spierpijn, maar het hangt er vanaf hoe getraind je bent. Je krijgt pijn in je billen en aan de binnenkant van je benen. Ik heb nog nooit in dameszit gereden dus ik weet niet wat voor specifieke spierpijn dat geeft. Hoe getrainder je bent als ruiter hoe meer je één wordt met het paard en hoe minder spierpijn je dan ook hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel voor je reactie. Hier kan ik dingetjes van gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het paar heet nu officieel Darius. Dank je wel Marja!

    BeantwoordenVerwijderen

Thanks, ik kom ook op jouw blog kijken vandaag of morgen! Tot dan.