27 mei 2010

Geen stereotypen

Hoe kun je nou vermijden dat je personage een stereotype wordt? Een stereotype is een overdreven beeld  dat niet klopt met de werkelijkheid. Een karakterisering van iemand, die maar al te zeer voor de hand ligt.
Soapseries wemelen van de stereotiepe personages.

James N. Frey schrijft in zijn boek: 'als alle verwachtingen van de lezer ten aanzien van een personage kloppen, als er bij het personage geen sprake is van contradities of verrassingen, dan gaat het om een steriotiep personage. Als het oude dametje een gepensioneerde politieagente is en als de intellectueel die altijd met zijn neus in de boeken zit stiekem dol is op boksen, geeft dat een goede mogelijkheid om het steriotype te doorbreken.'

Eigenlijk is Genoveva, mijn personage, ook een stereotype. Dat vind ik echt niet leuk! Volgens de bronnen is ze lieftallig, teer, bang voor de jacht, bang voor wreedheden, ze houdt van mooie dingen, van kunst en is bijzonder gelovig en altijd gehoorzaam. Wat zou ik kunnen doen om dat te doorbreken?

Volgens N. Frey is het geheim van een fris, niet sterotiep personage gelegen in de combinatie van karaktereigenschappen waarvan de lezer niet verwacht ze in één en hetzelfde personage voorkomen. ( Bijv de non Maria van Avignon opvoeren als een personage dat dol is op stripboeken - N. Frey)

Helaas kan ik Genoveva geen stripboeken te lezen geven. Die waren toen nog niet uitgevonden, al had je natuurlijk al wel de prentenbijbel met heel erg enge afbeeldingen, (biblia pauperum).
Wie van jullie heeft een goed idee.
Genoveva: teer en zacht. Hoe kan ik haar opfrissen? Liefde tot torren ofzo?

4 opmerkingen:

 1. Hoewel ze lief en zacht is, heeft ze zo'n hekel aan katten, dat ze, als ze denkt dat niemand haar ziet, ze hard schopt. Je kunt dan bedenken waarom ze een hekel heeft aan katten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou haar wat rare karakter trekjes geven. Ze klinkt zo inderdaad wel wat saai. Bijvoorbeeld dat ze van een raar soort, niet chic, eten houdt. En dat ze dat stiekem uit de keuken haalt.
  Of vriendjes wordt met iemand ongepast.
  Met zo'n historisch figuur zal het waarschijnlijk zijn dat ze in het echt best wat minder lief en braaf was dan de mensen zeggen. En als ze het wel was was ze vast niet erg symphatiek...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Marlies een super tip. Ik ga kijken of ik dat kan inpassen, vooral omdat er al een poes in voor komt waar Genoveva een hekel aan heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Karien, ook een goeie! Moet ik eens even gaan onderzoeken wat voor raar eten er bestond toen. Ik heb pas een boek gekocht via MP over eten uit de Middeleeuwen.

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks, ik kom ook op jouw blog kijken vandaag of morgen! Tot dan.