30 mrt. 2010

In de huid van...

Vandaag ben ik weer in de huid van Genoveva gekropen. Pfff...ingewikkeld om een hoogeplaats meisje te zijn en dat in de middeleeuwen. Sja en men sprak vader en moeder aan met gij, ge... Moet ik dat nou ook gaan doen in mijn boek? Het klinkt zo onnatuurlijk. Middelnederlands is best ingewikkeld. Ik heb eens rond gekeken hier en daar...en heb besloten om die taal niet helemaal over te nemen. Sommige uitdrukkingen vind ik wel leuk. Ik denk dat er in België nog het meest overgebleven is van die oude taal. (en in de dialecten van het Nederlandse Brabant en Limburg) Dus eh...welke Belg heeft een leuk stopwoordje voor me? Of een uitroep...


Ik stuit op nog meer dingen waar ik niet helemaal uitkom. Ik ben protestant en Genoveva katholiek. Dat was iedereen toen. Eh...hoe heet degene die een dienst in de slotkapel verzorgt? Het Duitse boekje zegt: bisschop. Maar moet het niet iemand anders zijn? Een priester ofzo?
En het altaar... Wat staat/ligt daarop?
Zo zoek ik verder. Het is leuk om te doen en ik leer ondertussen veel. Ondertussen ben ik bij hoofdstuk 7 aangeland.

Het is een kunst om Genoveva's karakter scherp te houden. In de legende is ze erg vroom, erg lief, enzovoort. Ook erg gevoelig. Bang voor de jacht, oorlog, bloed, verlies van dierbaren.
Hoe neutraliseer ik haar lievigheid? En het bestaat niet dat ze nooit ander gedachten had dan vrome...
Haar gevoeligheid kan een ook een valkuil zijn. Want wat gebeurt er als ze haar dierbaren verliest ( en dat doet ze...)
Genoeg stof voor mij om over te fantaseren.

3 opmerkingen:

 1. Ontzettend leuk dat je zo enthousiast bezig bent! Ik geniet alleen al van jouw beschrijving van je plezier! Wel knap hoor, dat je zoveel geduld hebt om alles zo nauwkeurig uit te zoeken. Ik denk dat dat mij zou nekken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben zelf vrijzinnig protestant, maar mijn man is katholiek. Ik heb hem net je vragen gesteld. Hij weet zo goed als zeker, dat in een slotkapel in die tijd het een bisschop was, die de hoogmis verzorgde. (Hij heeft veel boeken over die tijd gelezen)
  Ik heb nog deze link voor je gevonden, misschien word je daar wat wijzer van. http://www.encyclo.nl/begrip/altaar. Ik vond daar deze link tussen http://www.katholieknederland.nl/abc/detail_objectID244791.html. Daar staat bijna onder aan wat over het altaar in de middeleeuwen. Ik denk dat je daar wel wat aan hebt.

  Emmy

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super! Wat een reactie. Daar heb ik wat aan. Wil jij je man bedanken. Ik ga die linken straks uitproberen. Nu willen de kids op de computer.

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks, ik kom ook op jouw blog kijken vandaag of morgen! Tot dan.